blog

Blogberichtjes
Regelmatig schrijf ik blogberichtjes over productiviteit en meer innerlijke rust in je leven. Je kunt deze berichten ook volgen op LinkedIn of je aanmelden om ze per email te ontvangen. Klik hiervoor op de aanmeldknop in de rechterbalk

Wat ik nog wil lezen 11 februari 2024

Hoeveel afspraken heb jij (onbewust) met jezelf gemaakt? Hoeveel nieuwsbrieven vallen er wekelijks in je mailbox omdat je ooit hebt bedacht dat je ergens van op de hoogte zou moeten blijven? Hoe voelt het als het niet lukt om ze allemaal te lezen of gebruik jij de techniek van het doorschuiven naar je vakantie? Zorg voor overzicht en je kunt realistisch kiezen! Zoek je daar ondersteuning bij? Ik help je graag op weg.

Ontspannen 17 december 2023

Heb jij al goede voornemens voor in het nieuwe jaar? Veel mensen nemen zich voor om nu echt eens wat vaker te ontspannen. Vaak bedoelen ze daarmee dat ze meer tijd willen besteden aan leuke dingen. De gedachte hierachter is dat je daar energie van krijgt en dat dit de negatieve spanningen compenseert. Helaas werkt het niet zo. Zowel positieve stress als negatieve kun je alleen compenseren met echte rust. Een echte pauze is er een, waarbij je hoofd even geen informatie hoeft te verwerken. Ben jij ook op zoek naar meer verbinding met jezelf, meer helderheid over het pad dat je bewandeld en meer innerlijke rust, dan heb ik een mooi programma voor je. Meld je dan aan voor het peaceful mind traject

Biologische wekkers 20 februari 2023

Ik heb twee externe biologische wekkers. Ze komen meestal rond half 7. Terwijl de een aan een ochtendwandeling begint op een route om en over mij heen, legt de ander eenvoudig zijn kop op mijn oor en begint luid te spinnen. Ondanks dat beiden er verschillende methoden op nahouden, weten ze precies wat hun einddoel is.

Als je met een groepje samenwerkt aan een project is het belangrijk dat het voor iedereen helder is wat het einddoel is. Het klinkt zo logisch maar dit wordt regelmatig vergeten. Verder is het goed om te bedenken hoe ‘succes’ eruit zal zien. In het voorbeeld van mijn twee kleine mannen is het project nog niet afgerond op het moment dat ik mijn ogen open doe. Ze kunnen pas van succes spreken als er eten in hun bakjes verschijnt. Stel je voor dat dit niet helder is en ze hun activiteiten zouden stoppen op het moment dat ik mijn ogen open doe. Veel energie in het project gestopt maar niet het resultaat waar ze blij van worden. De eerste stappen van het “Natural Planning Model” gaan dan ook over het helder krijgen van doelen en het omschrijven van succes. Door aan het succes te denken, prikkel je je brein en komen er automatisch allerlei ideeën bij je naar boven om het te bereiken. Het Natural Planning Model is onderdeel van de Getting Things Done® methodologie van David Allen.

Heel Holland bakt 12 januari 2023

Heel Holland bakt is een heel slecht programma. Het is namelijk zo dat ik sinds ik laatst een aflevering heb bekeken, ik nu al voor de tweede keer een Tarte Tatin sta te bakken. Getting it done;) En iedereen die het verschil kent tussen de Petra van nu en de Petra van zo’n jaar of 10 geleden, weet dat dit misschien niet de meest verstandige keuze is. Maar het is er wel een waar ik heel blij en enthousiast van wordt (I’m engaged.) Mijn excuus is dat hem maak in een vorm van slechts 12,5 cm en dat ik hem ook nog eens ga delen met Jeroen. Uiteindelijk is het dan maar een klein hapje, toch?

Het kost nu eenmaal amper tijd om te maken, waardoor ik het heel eenvoudig op mijn takenlijstje van korte klusjes kan plaatsen. Dat is het lijstje waarop die dingetjes staan die ik gemakkelijk eventjes tussendoor kan doen. Heel handig. Als ik nog een half uurtje heb voordat ik op pad moet, of ik wil eventjes pauze van mijn pc, dan kijk ik op dit lijstje. Heb ik meer tijd, dan heb ik daar andere lijstjes voor. Dit vind ik een hele prettige manier van taken organiseren waarin ik eigenlijk altijd alleen maar dingen zie die op dat moment relevant zijn. Heb jij je todo lijstjes al gesplitst in handige contextlijstjes?

Voor de mensen in het onderwijs 29 augustus 2022

Herken je dit? Met nog een heerlijk gevoel stap je in de laatste week van de zomervakantie, de school binnen. Het is nog lekker weer, je keuvelt wat met je collega’s en gaat rustig aan, wat tafels en stoelen op z’n plek zetten. Je denkt: Wat zou het mooi zijn als ik dat vakantiegevoel zo lang mogelijk weet vast te houden. Dat moet toch lukken met dit weer. Terwijl je doorgaat met het rechtzetten van het meubilair beginnen er gedachten in je hoofd te springen: Staan alle leerlingen al goed in Parnassys…? Hebben ze allemaal al een account in Rekentuin of moet ik die nog aanmaken…? Is de bestelling al helemaal geleverd? Straks eerst maar even potloden en gummen halen in het magazijn. En schriften natuurlijk. Voor je naar het magazijn gaat, besluit je om eerst even je mail te checken om te zien of er iets belangrijks is. Daar vind je de jaarplanning…, even spieken. Jemig! die sportdag is vroeg gepland dit jaar en jij zit in de werkgroep. Dan moeten we zo snel mogelijk bij elkaar komen. Is er een dag dat iedereen er is? Wie zit er eigenlijk nog meer in die werkgroep? Tegen de tijd dat iemand oppert om te gaan lunchen, zit jij er alweer helemaal in alsof er geen vakantie is geweest. In het onderwijs heb je vaak te maken met heel veel kleine dingetjes die om aandacht vragen of die even geregeld moeten worden. Het is meestal maar beperkt mogelijk om even rustig ergens te gaan zitten om te werken. Zelfs niet als je een groot, rood stoplicht op je deur hebt geplakt. Er zijn mensen die vinden dat je al die dingen, als je thuis komt, gewoon maar eventjes los moet laten, zodat je wat rust krijgt in je hoofd en in de avond lekker kunt ontspannen. Helaas is dat niet de manier waarop je hoofd werkt. Loslaten is niet iets wat je actief kunt doen. Het is iets dat vanzelf gebeurt als het oké is om het te doen. Regelmatig even alles loslaten en dat vakantiegevoel weer oproepen, dat lukt wel als je bepaalde principes en gewoonten volgt. Ik verdiep me hier al zo’n 20 jaar in en het helpt mij enorm om vanuit een innerlijke rust te werken. Zeker in het onderwijs is dit prettig want zowel jouw onrust als jouw rust heeft invloed op de kinderen.

Zenmeester 3 juli 2022

Ik heb in mijn leven meerdere zenmeesters gekend. Hun namen waren o.a. Pukkie, Tommie, Ivor, Mara en op dit moment delen wij ons huis met meester Felix en meester Boris. Ik heb regelmatig geroepen dat ik in een volgend leven kat wilde worden, jaloers op hun zorgeloosheid, onbeschaamd luieren en genieten. Waarschijnlijk hebben de hersenen van een kat de capaciteit niet eens om ze de hele tijd lastig te vallen met wat ze allemaal nog moeten doen. Hersenen van mensen kunnen dit wel. En ze doen dit ook veelvuldig om er maar voor te zorgen dat we niks vergeten. De methode GTD (Getting Things Done) heeft me geleerd hoe ik die dingen effectief kan parkeren. Ik kan erop vertrouwen dat ik op het juiste moment aan bepaalde dingen herinnerd wordt. Mijn hersenen laten mij daarom met rust. Ik ben nog steeds verbaasd dat het aanleren van een paar eenvoudige stappen en gewoonten, zoveel impact kan hebben op je leven. Noem mij gerust een GTD fan. Daarom heb ik ook meegedaan aan het train de trainer traject.

Boeddhazaal 29 mei 2022

De Boeddhazaal in Volkenkunde is een van de meest geliefde zalen van alle Leidse musea. Boudewijn Büch schijnt de zaal zelfs ‘het Wahala’ genoemd te hebben. Ook ik ga daar graag even naar binnen als ik in het museum ben. De zaal is klein en eenvoudig: vijf beelden zitten vredig naast elkaar en er zijn een paar zitplekjes. Ooit had het museum het idee om de beelden een andere plek te geven. In 2001 verhuisden ze naar de veel grotere Japanzaal. Maar op veler verzoek werd de boeddhazaal in 2012 in ere hersteld. Wat de zaal zo geliefd maakt is met één woord uit te leggen en dat is ‘rust’. Dat is nu eenmaal waar veel mensen naar op zoek zijn en wat ze hier even ervaren. De beelden stralen het uit. Zelfs tijdens de drukte gisteravond van de Leidse Museumnacht. Je hoeft geen boeddha te worden om meer rust te creëren in je leven. Een GTD training kan hier al enorm bij helpen. Tijdens deze training leer je hoe je een systeem op kunt zetten waarmee je weer grip krijgt op al je taken en daarmee meer rust krijgt in je hoofd. Het werkt echt.

Modderbal 19 mei 2022

Hikaru dorodango is een Japanse kunstvorm waarbij iemand van een berg aarde, mooie ronde ballen maakt. Paulien Cornelisse laat het zien in haar theatershow ´aanstalten´, waar ik woensdagavond was. Het proces lijkt simpel. Het enige dat je nodig hebt is een berg grond, water en tijd. Vooral dat laatste: heel veel tijd! Dat is ook de reden waarom een heleboel mensen dit een zinloze of nutteloze activiteit vinden. Maar wie of wat bepaalt dat? Wat zijn volgens jou de kenmerken van zinvol? Door GTD (getting things done) heb ik weer bewust leren nadenken over waar ik mijn tijd aan wil besteden. Ik heb de modderbal op mijn ´misschien ooit´ lijstje gezet.

Oeehooee… aahaaaa… 21 mei 2022

Oeehooee… aahaaaa… Het zit nog steeds in mijn hoofd en het songfestival is toch alweer een paar dagen geleden. Je zou bijna gaan denken dat je hoofd er goed in is om dingen te onthouden. Helaas lukt het juist bij de dingen die je heel graag wilt onthouden minder goed. Je hebt er allemaal geheugensteuntjes voor nodig. Gelukkig is er een mooi systeem waarmee je je hoofd een andere taak geeft. Het geeft ruimte om weer bezig te zijn met allemaal leuke, creatieve ideeën omdat het niet meer allemaal dingen voor je hoeft te onthouden. Dat systeem heet GTD (Getting Things Done) en laat ik daar nou net trainingen in geven.

Maai mei niet… 15 mei 2022

´We gaan niet maaien´ , zegt Jeroen ´We gaan kijken hoeveel mensen er straks iets van gaan zeggen´ Ik zeg: ´Dat is goed. We doen mee met maai mei niet.´ Hij zegt: ´Maai mei niet? Wat is dat?´ Ik zeg: ´Kijk maar op https://www.maaimeinietnederland.nl/ Het is goed voor de bijen en andere insecten. We zijn echt heel goed bezig.´ Stilte… Hij zegt: ´Jouw moeder is straks de eerste die er iets over gaat zeggen´ Als je echt een goed overzicht hebt van wat je allemaal wilt doen, kun je een betere keuze maken over wat je allemaal niet gaat doen. #GTD #Gettingthingsdone #Maaimeiniet

Jubileum 14 mei 2022

Vandaag is het een jubileum! Vandaag staat er precies een jaar, een complete Lego Star Wars Millennium Falcon 75192 op de eetkamertafel. Het is namelijk zo dat als je een lieve vriendin hebt, zoals ik, je voor je vijftigste verjaardag een geweldig mooi cadeau krijgt, waarvan je nog niet wist dat je dat wilde hebben. En het was zeker een schot in de roos. Ik weet niet niet wat het record is voor het bouwen van Millennium Falcons maar na 8 avonden steentjes voor hem sorteren was het ding af en sindsdien staat het op de eetkamertafel. Laten we dit probleem eens wat meer van de GTD kant benaderen. Ho, wacht.. David Allen zegt: “Er zijn geen problemen, alleen projecten.” Dus dat ding moet in mijn inbakje;) Een doorgewinterde GTD’er, zoals ik, weet gelukkig al lang dat je het ook op een briefje mag schrijven zodat je dat in je inbakje kan doen. Is dit een project? Is dit mijn project? Nee, mijn project was om het ding een maand lang verborgen te houden op zolder. Dat is een jaar geleden al afgevinkt. Delegeren dus. Het bouwen was immers zijn project en een goede plek ervoor vinden is dat ook! Alleen Jeroen heeft het druk en maakt er geen tijd voor. Dat is namelijk geen GTD’er:( Tijd om het op mijn @jeroen bespreeklijst te zetten. Als dat niet helpt zal ik mijn benadering moeten veranderen naar ‘Omdenken’ en gewoon maar accepteren dat het ding daar staat. Ik ben eigenlijk benieuwd hoe lang hij over R2D2 zal gaan doen. #Gtd #gettingthingsdone

Ezel 13 mei 2022

Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. En wat doe ik? Ik kijk al jaren, ik zeg jaren… Naar het 20.00 uur journaal en bedenk dan dat ik precies dezelfde reportages. Om 18.00 uur al heb gezien. Ik ben dus gelukkig geen ezel;) Het lijkt wel of het kijken naar het 20:00 uur journaal me met de paplepel is ingegoten. Het duidelijke intro, kondigde een moment van stilte aan binnen het gezin: Papa en mama kijken het nieuws. Maar met de komst van smart televisies en media boxen had ik toch al lang een andere keuze kunnen maken. Tijd management gaat niet over het managen van tijd. Het gaat over het maken van keuzes: wat kan ik op dit moment het beste gaan doen? Dat mag best zijn: languit op de bank liggen en het journaal van 20.00 uur kijken. Maar ik zou ook kunnen kiezen voor Netflix aangezien ik al die onderwerpen toch al een keer voorbij heb zien komen.